Så här berättar vi om lördagens program på Mediernas webbplats hos SR:

HOTET MOT TRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN
Hört talas om att en statlig utredning föreslagit att de unika svenska grundlagarna för tryck- och yttrandefriheten ska avskaffas? Få har gjort det. Men i torsdags skickades den utredningen ut på remiss. Om den genomförs skulle det sannolikt vara den mest genomgripande ändringen av de svenska yttrandefrihetsgrundlagarna på ett par sekel. Förslaget väcker en del förvåning – inte minst eftersom ingen tidigare drivit frågan om avskaffande av de två grundlagarna.

Medierna har tagit reda på varför förslaget lagts – och vad det kan få för konsekvenser. Vi har träffat juristen Gunnar Persson som konstaterar att den verkliga utmaningen inte är hur de svenska grundlagarna ser ut – utan hur vi kan hantera de allt fler EU-lagar och internationella konventioner som tar över de svenska lagarnas – även grundlagarnas – beslutsrätt.

I veckans Medierna går vi också till ett möte Eritreas informationsminister höll i söndags i Stockholm. Vi reder ut varför det är så förtvivlat svårt att få den ende svenske samvetsfången – journalisten Dawit Isaak – fri från sin fångenskap i eritreanskt fängelse.

Och reportern Tove Leffler försöker bli fri från sin relation med communityn Myspace på Internet. Hon förklarar varför det är så lockande att ha en hemsida där – och hur lönande webbplatsen har varit för grundarna och för nuvarande ägaren, mediemogulen Rupert Murdoch.

Tove Lefflers MySpace-sida

(Bara mellan oss: När hon väl blev fri, återvände hon till förhållandet igen. Kolla www.myspace.com/platsen).
/LT

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.