EU och det hotade presstödet

Medierna lördag 24 februari, 11.03 i P1

EU-kommissionen funderar nu på om det svenska presstödet är lagligt, om vi får ge våra tidningar presstöd för att hålla dem vid liv. Alla sådana stöd måste nämligen i princip godkännas av EU.
Medierna har varit i Bryssel och berättar om hur EU ser på saken. Vad kommer hända med det svenska presstödet?
Enligt professor Karl-Erik Gustafsson är 15 tidningar hotade om stödet försvinner, nämligen andratidningarna på orten. Han har på regeringens uppdrag lämnat in en utredning av det svenska presstödet och hävdar att om stödet försvann skulle alla andratidningar på kort tid försvinna.
Det handlar om 500 miljoner kronor, det mesta driftsstöd, den mindre delen distributionsstöd.
Skulle ett avskaffande av presstödet verkligen innebära att alla andratidningar försvann? Att det bara blir kvar en tidning per ort?

Och så tittar vi närmare på ryktet om att tv-tablån går mot sin död. Nya former för tv-tittande utmanar de stora kanalernas viktiga maktinstrument. Istället för att anpassa sig till vad som visas enligt tablån laddar till exempel många unga ner programmen och ser dem på datorn, innan de ens visats på tv. De har helt enkelt inte tid att titta på TV. Hur nervösa är cheferna på de stora kanalerna för att morgondagens tv-tittare går sin egen väg, bortom deras möjlighet att styra med tablån?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.