…handlar det så klart om Erik Fichtelius och hans projekt Ordförande Persson. Det skar sig för övrigt rejält mellan Petter Ljunggren här på redaktionen och Figge. Han klagade bland annat på Petters långa och dåligt formulerade frågor och aggressiva sätt, och påminde om intervjugurun Sawatsky. Medan det fortfarande var trevlig stämning i klipprummet passade Petter på att ta en bild med mobilen på det hemliga plåtskåpet där alla Perssonband förvarats under alla dessa 11 år. Banden går nu vidare till ett särskilt säkerhetsrum på SVT…
Nu dags att ta helg.
/Martin

figge o hemliga skåpet

Dokumentären om Göran Persson har varit den senaste tidens stora samtalsämne. Var den ett stort journalistiskt anti-klimax? Eller borde Erik Fichtelius – som drog igång projektet för 11 år sedan – i själva verket få Stora journalistpriset?
Vi har i Medierna tittat närmare på en lite annan aspekt av dokumentärarbetet, nämligen frågan om hur SVT skulle göra om det dök upp nyheter i materialet, viktiga nyheter som borde komma ut till tittarna. SVT lovade i samband med projektet avslöjades i december 2002 att skulle det komma fram något av nyhetsvärde så skulle det naturligtvis redovisas direkt.
Med facit i hand är frågan vilken effekt detta löfte egentligen fick.

Månadsmagasin för kvinnor är en riktig djungel och konkurrensen
hårdnar. För att locka läsare sprutar förlagen ur sig nya tidningar som är specialanpassade för särskilda åldersgrupper. Till exempel tidningen Tara – för 40 plus, och M Magasin för kvinnor 50 plus. Senaste tillskottet är månadsmagasinet Plus Sverige, som nyligen lanserades med mottot ”Livet före 50 är bara uppvärmning”.
Men är det verkligen en indelning efter ålder som läsarna vill ha?
Vi har talat med chefredaktörer och reportrar på åldersfokuserade tidningar – och med läsare – som inte riktigt känner sig hemma i de olika åldersfacken.

I förra veckan fick Norrbottens kuriren priset guldspaden för sin stora granskning av investmentbolaget Obol. Det var en mycket het historia, där konkurrensen om avslöjandet var stenhård. Inte mindre än tre granskande redaktioner har berättat den fantastiska historien om miljardföretaget som beskrivs vara ett finansiellt luftslott. Senast Uppdrag granskning, nu i veckan.
Norrbottens kuriren var först och – visar det sig när vi tittar närmare på det – hade ett ovanligt gott förhållande till myndigheterna. Under största sekretess – som man själv uttryckte det – samabetade man nämligen med finansinspektionen och hjälpte polisen på traven. Reportrarna skickade bland annat över ett stort researchmaterial.
Vart går egentligen gränsen mellan journalister och myndigheter?

One Comment

adminreply
mars 31, 2007 2:02 e m

Jag vill se bilden på Skåpet!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.