det har kommit en del reaktioner på vårt program om kriminalvårdens nya kommunikationstrategi (10/3). i dokumentet står det bl a att ”anställda i kriminalvården ska inte agera som ombud för journalister som vill hitta lämpliga klienter att intervjua” och ”vår medverkan i medierna får inte ta sig sådana former att de skadar allmänhetens förtroende för kriminalvården” (se programinfo längre ner).
en blogg har till och med skapats för att motverka risken för tystnad innanför murarna:

http://blogg.aftonbladet.se/12409/perma/315433/

här är programinfo för er som är intresserade av att lyssna på programmet i efterhand.

/p

P1 lördag kl 11.03, repris måndag kl 20.03, tisdag kl. 23.30

 


Kriminalvårdens hårdare tag mot journalister

P1 lördag 10 mars

Den svarta sommaren 2004, då nyheterna dominerades av rymningar från landets fängelser, ledde inte bara till krav på hårdare tag och rymningssäkra superanstalter. Kriminalvården skrev dessutom ihop en ny kommunikationsstrategi, för att bättre kontrollera den bild som medierna ger av verksamheten och livet på anstalterna. Det är, hävdar kritikerna, en policy som gör det svårare för journalister att träffa interner.
Vi besöker bland annat Kumla, Sveriges största säkerhetsanstalt, för att träffa en livstidsdömd som ser den nya kommunikationsstrategin som ett hot mot yttrandefriheten.

Medierna tar också en närmare titt på tittarsiffrorna – ett begrepp som trollbinder hela TV-världen. Nyligen kom februarisiffrorna, som berättar om kanaler som vinner och förlorar och om ett TV-landskap som ständigt förändras. Men varför är tittarsiffrorna så viktiga? Hur går det till när de tas fram? Vi besöker MMS, som tar fram statistiken, och Lars Adaktusson på TV8, som tycker att siffrorna inte riktigt berättar sanningen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.