Vår lilla redaktion har fått jobba med extra små personalresurser inför påskprogrammet… av olika roliga anledningar. Martin har lämnat in för att känna på lössnön i Riksgränsen, medan jag har legat hemma däckad i influensa. (Det gick bättre än jag vågat hoppas att klippa reportage i feberyra… hör resultatet på lördag.) Endast Petter har stått i som vanligt som tur är är.

Ett påskprogram har det i alla fall blivit, fast några av oss kraxar värre än vanligt. På lördag ställer vi frågan om inte Granskningsnämnden behöver en uppfräschning, och så lyssnar vi lite strängare än vanligt på sönderkramade Michael Moore. (Se nedan!)

Glad påsk på er!

//Sara

Den kritiserade granskningsnämnden

P1 lördag 7 april

Granskningsnämnden ska se till att journalister på radio och TV rapporterar korrekt och opartiskt. Men nu hörs kraven åter igen på att skrota den statliga kontrollen.
Granskningsnämnden – som tidigare hette radionämnden – har alltid fått kritik från olika håll inom medievärlden – samtidigt som allmänheten tycks ganska nöjd med att kunna anmäla TV-och radioprogram man tycker går över gränsen.
Den senaste tidens debatt har framförallt handlat om kravet på opartiskhet, ett krav som hämmar journalistiken, enligt kritikerna.
Vi har talat med journalister och mediemakthavare som hävdar att Granskningsnämnden inte hänger med sin tid.

Den amerikanske filmaren Michael Moore är en hjälte för många världen över – inte minst i Sverige. På andra sidan Atlanten granskas hans journalistik i dokumentären ”Manufacturing dissent”, av kanadensiska filmskaparna Debbie Melnyk och Rick Cain.

Och så träffar vi Hamdi El Hafed, en journalist från det ockuperade Västsahara – som brinner för att nå ut med sin tidning i flyktinglägren – men som helt enkelt inte har råd att göra kopior.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.