En till veckan har gått. Inför valborg festar vi loss med rafflande strukturaffärer, ett festligt gräl mellan en professor och en redaktör, och en orgie i sportreferat. (För mer detaljer, se nedan.) Mycket nöje!

I Medierna P1 lördag 28/4 kl 11.03, repris måndag 20.03

Den nya mediekartan och hotet mot mångfalden

En storaffär genomfördes förra veckan, och den svenska mediekartan ritades om. Familjen Hjörnes ägarbolag Stampen stärker sina positioner och blir störst i Sverige när det gäller dagstidningar.

I samband med detta har kritik hörts om risken för ökad mediekoncentration. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén, till exempel, anser att mångfalden hotas och att risken är att färre röster kommer att höras i framtiden. Hon påminner om att Bonnier tidigare tagit över TV4.

En av de tydligaste effekterna av Stampens storaffär är att bolaget går in som huvudägare i Hallandsposten. Sedan tidigare äger man konkurrenten Hallands Nyheter. På redaktionerna i Halmstad finns det nu de som fruktar likriktning av journalistiken.

En hård debatt har utbrutit mellan statsvetarprofessor Bo Rothstein och Dagens Nyheters vetenskapsredaktion. Bo Rothstein anklagar DN:s journalister för ohederlig journalistik och stöld av hans idéer till en artikel, där man inte angett honom som källa. Chefen för DN:s vetenskapsredaktion Karin Bojs slår tillbaka och förnekar att Rothstein skulle vara källa. Medierna tittar närmare på fallet. Stjäl journalister forskares idéer?

Nu drar det ihop sig till hockey-VM. Med andra ord är det återigen högkonjunktur för den falsettskrikande och känslostormande journalistik, där total hängivelse är en konst som kan leda till en plats i idrottshistorien. Vi möter radiosportens Annika Greder Duncan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.