Vi såg Janne Josefsson slåss med kuddar på en – var det filip eller fredrik? – iklädd adaktusmask i tv. Han ställde inte upp för att prata med oss om sitt agg mot Adaktusson. Han skyllde på tidsbrist. Men han hade tydligen tid att sätta sig på en stång och slå på en pappersmask i tv. För övrigt har striden mellan den fönade adaktus och den mer oborstade josefsson förföljt oss de senaste veckorna. Den dyker upp som ständig referens i alla våra reportagedisskussioner. Trots detta har vi lyckats få ihop ett program även den här veckan – helt utan j och a.

Glad lyssning, hälsar Martin och Sara
I Medierna P1 lördag 12/5 kl 11.03, repris måndag 20.03 och tisdag 23.30

Kampanjen för klimatfrågan – vart tog kraven på sänkt bensinpris vägen?

Klimathotet har på kort tid blivit en jättefråga i medierna. Inte minst i radion, där det just nu pågår en journalistisk kampanj under rubriken ”Klimatfeber”. Vårt klimat har gett näring åt en kampanjjournalistik som exploderat de senaste åren. De flesta större medier har sin egen klimatkampanj – det handlar om allt från smältande glaciärer och döende isbjörnar, till hela befolkningar som hotas av översvämningar och extremt väder. Men för bara något år sedan var tongångarna annorlunda. Då drev bland andra tidningen Expressen kampanj för sänkt bensinpris, och delade ut gratis bensin till lyckliga läsare. Nu ses just bilåkandet som ett av de stora hoten mot vår överlevnad. Bland de som känner sig svikna finns raggarna i Moonshine Cruisers, där många skrev på listorna för sänkt bensinpris, men nu istället uppmanas köra mindre bil. Vad hände? Hur fungerar kampanjjournalistiken? Och vilken kvalitet har den svenska miljöjournalistiken? Det är trots allt inte första gången som larmet gått om att vår undergång är nära.

För drygt tio år sedan hängdes zimbabwiern Anthony White ut av svenska medier som statsminister Olof Palmes mördare, i samband med det så kallade Sydafrikaspåret. Idag är det spåret kallt. White har själv hela tiden bestämt förnekat att han skulle vara inblandad och enligt polisen finns det heller inget som tyder på att han skulle vara det. Idag är han bitter över att han inte lyckats få upprättelse mot de svenska medierna. Han förlorade förtalsrättegångar mot Expressen och Aftonbladet i både tingsrätt och hovrätt. För en tid sedan förlorade han också en process i Europadomstolen i Strasbourg. Medierna har träffat honom i Caia i Moçambique, där han idag driver ett sågverk och en lodge.

Robert FiskRobert Fisk är på Sverigebesök och för Medierna ger han sin syn på journalistiken i Mellanöstern. Han är hård i sin kritik av det han kallar ”50-50-journalistik”, en feg journalistik som talar maktens språk och sviker konfliktens offer.
– Östtyskarna kallade Berlinmuren för ”säkerhetsbarriär”. Det gjorde naturligtvis inte vi britter. Men det är den typen av megafonjournalistik som vi nu ser i Mellanöstern, säger Robert Fisk.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.