I veckan har – som vi noterat bland annat på denna blogg – holländska public service-stationen BNN skapat debatt i hela Europa med sin ”De Grote Donorshow”. En tävling på liv o död om en njure. Vem får den? Se där ett äkta kontroversiellt program. I morgon är det premiär. Men oavsett hur det går så finns det åtminstone en vinnare redan nu. Den stora uppmärksamheten för BNN motsvarar annonser och annan marknadsföreing till ett värde av minst 50 miljoner kronor, enligt mediebyrån Carat, som vi pratat med.

Samtidig hemma i Sverige bråkas det om ”Ballar av stål” och SVT meddelar nu att programmet läggs på is. Det blev för kontroversiellt att stänka vatten på statsministern. Lite skillnad på public service i Holland och Sverige. Och på takhöjd i debatten. Kul med perspektiv…

Ps. Missa inte Medierna på lördag, där ni förutom BNN-bossen även får möta Jesús Alcalá och hans fem katter när han ger sin första intervju på mer än 6 år till självaste hovreportern här på Medierna, nämligen undertecknad.

Lyssna nu på lördag! (se nedan)

//Martin

Världens sjukaste show blev en PR-succé

P1 lördag 2/6 kl 11.03, repris måndag 20.03

Sällan har en TV-show väckt sådana känslor som ”De Grote Donorshow”, som sänds fredagen den 1 juni på den holländska public service-kanalen BNN. Programmet har debatterats över hela Europa, inte minst i Sverige, och många upprörda röster har protesterat mot idén att tre njursjuka människor ska tävla om en njure. Donatorn är själv döende i en hjärntumör och ska i slutet av programmet avgöra vem som ska ha det livsviktiga organet, och vilka två som får bli utan.

Medierna har besökt BNN i Hilversum, i Holland, och har som enda svenska redaktion fått en exklusiv intervju med Laurens Drillich, ordförande i BNN. Han är mycket nöjd med debatten som rasat och anser att showen redan är en PR-succé som satt ljuset på bristen på donerade njurar. Den uppmärksamhet som BNN fått för sin provocerande show motsvarar många tiotals miljoner kronor i marknadsföringskostnader. Kanalen har blivit nedringd av journalister från hela Europa och kön till Laurens Drillich är lång. Många har fått vända i dörren.

Bloggosfären – det vill säga den alternativa medievärld som består av bloggar på internet – har debatterats på senaste tiden. Vissa gläds åt att de traditionella medierna får en utmaning. Andra väljer att vända allt vad bloggande heter ryggen. Men hur mäktig är bloggosfären? Och vem har makten?

Journalisten och juristen Jesús Alcalá var ett tungt namn som ofta skapade rubriker med sina granskande artiklar. För sex år sedan dömdes han för bedrägeri och bilden av honom förändrades drastiskt. Han kämpar nu mot mytomanstämpeln och för att göra comeback som grävande journalist och författare. Medierna har träffat honom på hans gård utanför Tomelilla.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.