Det blir inget Medierna på lördag i P1 eftersom Sveriges radio kör en midsommartablå special. Vi kommer istället först på måndag 20.03, med ett alldeles eget specialprogram. Vi tänker oss att ni redan fått tillräckligt med sill, nubbe och små grodor och har därför gjort ett riktigt tungt program om fänglsade journalister! Hela programtiden vigs åt Dawit Isaak och Al Jazeeras stjärnreporter Taysir Allouni. Den ene i ett fängelse i Asmara, sedan snart sex år, den andra i husarrest i Granada, som vi kan förstå endast på grund av att han intervjuat Usama bin Laden. Programmet skulle egentligen vara ett reprisprogram men vi har valt att uppdatera det. Det bygger både på reportage som tidigare sänts ut och på nya exklusiva intervjuer. Det här blir den tredje delen i Mediernas serie om hotade journalister och pressfrihet.

Det är ju midsommarhelg nu. Petter har dragit till Gotland för att snickra på sin friggebod och ta semester. Sara befinner sig i Strasbourg och jag, ja jag är ensam här på redaktionen. Det är tomt och tyst och skönt.

/Martin

//

Mer om programmet måndag 26 juni, 20.03

Den svenska journalisten, Dawit Isaak har varit fängslad i Eritrea sedan 2001. I snart sex år har han suttit fängslad, av politiska skäl och utan rättegång. Medierna återvänder till den svenska journalisten Dawit Isaak, Sveriges enda samvetsfånge. Hittills har fallet omgärdats av nationell prestige och varken påtryckningar, hot eller indraget bistånd har hjälpt. Sedan en tid tillbaka prövar Sverige en ny, mer lågmäld strategi. Men inte heller det verkar hjälpa. Dawits bror, Esayas Isaak, undrar varför inget händer och hur det egentligen går för regeringens tysta diplomati. Dessutom bjuder vi på en exklusiv intervju med kabinettssekreterare Frank Belfrage som nyligen kommit hem från Eritrea där han bland andra träffade landets president Isaias Afwerki i Asmara.

Har du hört talas om Al Jazeeras stjärnreporter Taysir Allouni? Han var den förste som intervjuade Usama bin Laden efter attentaten den 11 september – en intervju som blev ett världsscoop. Men Taysir Allouni greps och dömdes i spansk domstol till sju års fängelse för samarbete med terrornätverket Al Qaida – bland annat med hänvisning till intervjun med bin Laden. Inte mycket har rapporterat om honom, trots att hans fall är kontroversiellt och reser frågan om hur kriget mot terrorismen påverkar mediernas frihet. Till Medierna ger han en unik intervju när vi träffar honom i hans hem i Alfacar utanför Granada i Spanien, där han sitter i husarrest.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.