Hmmmm…. den 3 mars gjorde vi ett program om de ökända muhammedkarikatyrerna. Den 20 februari begärde jag därför ut relevanta handlingar från UD men fick dem aldrig. Har funderat lite på vad som egentligen hände, UD brukar ju vara effektiva när det gäller sådant. Nu har sanningen uppdagats. Det visar sig att myndigheten till slut verkligen tog fram mina handlingar. Men först den 16 maj. Då   skickade man dem nämligen, till FEL adress. Lite drygt tre månaders handläggningstid med andra ord. Handläggaren skämdes en aning och menade att man är oerhört underbemannade.

Är man tjurig om man anmäler detta? Går i valet och kvalet.

Av 2 kap. 13 § andra stycket tryckfrihetsförordningen framgår att en begäran om att få en avskrift eller en kopia av en allmän handling skall behandlas skyndsamt. Regeln innebär att en sökande har rätt att få ut handlingar utan dröjsmål. Nu vill man inte ju vara den som är den. Lite tid måste man ju få på sig att hitta bland pärmar och dokument och sekretessfrågan kan ju vara komplicerad. Men enligt lagen ska mer än någon veckas dröjsmål inte accepteras annat än i undantagsfall. Men tre månader?
Jag ser dock fram emot att läsa handlingarna. Frågan är om här fanns något kittlande som vi missade i programmet.

Återkommer om detta

/Martin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.