Medierna toppar formen och har gett sig på tre riktigt tunga ämnen nu på lördag. Det handlar om Al Qaida:s extrema och handfilmade attentatsfilmer som sprids på nätet över hela världen. Vi har gått igenom en uppsjö av filmer som blivit en viktig del i propagandakriget på internet. De flesta följer samma dramaturgi. Ett militärfordon kryper fram på en grusig väg. Plötsligt smäller det och på detta läggs suggestiv musik med manskörer och sedan, som i teletubbies, en repris i slowmotion på själva smällen. Vi analyserar och diskuterar filmernas roll i Irakkriget.
En ny amerikansk rapport från Radio Free Europe/Radio Liberty har kartlagt motståndsgruppernas medienätverk, du kan läsa rapporten här.

Dessutom handlar det om brittisk media som anlitar privatdetektiver och buggar kungahuset i sin jakt på skvaller. Och Martin har dykt ned i den svenska filmcensuren. Han berättar en historia om censurchefen som vill avskaffa sin egen myndighet och hur det kommer sig att myndigheten tittar på så mycket porr!

Missa inte det.
/redaktionen

Från Mediernas hemsida:

Al Qaidas effektiva mediemaskin

P1 lördag 28 juli kl 11.03
Vi tittar närmare på propagandakriget i Irak. De olika sunnimuslimska motståndsgrupperna, bland andra al-Qaida, står tillsammans för en effektiv mediemaskin som är en svår motståndare för USA. Det visar en ny amerikansk undersökning, från Radio free Europe/Radio liberty, en nyhetsorganisation finansierad av amerikanska kongressen. Det handlar om en ”sofistikerad mediekampanj” i form av dagliga videoklipp från olika attacker, med tillhörande pressmeddelanden, tidskrifter, längre filmer och tv-stationer. En av slutsatserna är att det finns en stor efterfrågan just på dessa budskap i arabvärlden, och att det helt enkelt inte är någon större idé för USA att försöka besegra motståndsgruppernas mediemaskin med liknande propaganda. Vi talar bland annat med en av rapportens författare.

Hur långt får medierna gå i bevakningen av kungahuset? I Storbritannien har debatten rasat om pressens arbetsmetoder sedan det kom fram att en journalist, Clive Goodman, på tidningen News of the World anlitat en privatdetektiv, för att med spionera på kungahuset. Bland annat har man lyssnat av samtal av prins Williams mobiltelefon. Journalisten dömdes till fängelse, och kommer snart stå inför rätta, anklagad för fler avlyssningar. Och den brittiska motsvarigheten till pressens opinionsnämnd – PCC – kommer nu skärpa de pressetiska reglerna. Det är dessutom inte uteslutet att det kan stiftas nya lagar för att sätta gränser för hur pressen får arbeta. Medierna har dykt ner i den brittiska mediedebatten.

Och så gör vi ett besök hos den svenska statliga filmcensuren. Mycket har hänt sedan videovåldsdebatten rasade på 80-talet, då filmer som motorsågsmassakern ansågs som så skadliga att de måste totalförbjudas. Idag klipps det inget alls i vanliga spelfilmer, det enda material som fortfarande anses som så skadligt att staten måste klippa bort det är sexscener med inslag av – spelat eller verkligt – våld eller tvång. Och Statens biografbyrå är något så unikt som en myndighet som vill avskaffa sig själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.