Imorgon får ni höra om storskrävlaren Sven Borg, som bor i en husvagn utanför Malmö, och som i sex års tid lurat journalister med olika rövarhistorier. För en flaska whiskey berättar han för reportern Simon Moser hur han bland annat tutat i redaktioner att han

– vandrat 37 000 kilometer
– åkt fyrhjuling till Murmansk
– ridit på ponny från Venezuela till Eldslandet

Han ska ha gett upphov till över 2 000 artiklar, påstår han. Men man vet ju aldrig med Sven Borg…

285356_170_209.jpg
Sven Borg
Foto: Simon Moser

Vi intervjuar också folklivsforskaren och experten på vandringssägner Bengt af Klintberg, som förklarar att han tycker att man kanske inte ska lägga så mycket tid på att avslöja rövarhistorier och vandringssägner, trots allt. I de flesta fall är det inte så mycket att bråka om, tycker han, ”det är ofta historier som får oss att dra på munnen, något roligt till skillnad från allt det allvarliga som finns i tidningarna nu för tiden”.

Men han tipsar också om sajten www.snopes.com, där man kan kolla om en bra historia också är sann, länk här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.