I förra lördagens Medierna hade vi en kort nyhet om att nye folkpartiledaren Jan Björklund i sitt stora tal på partiets landsmöte ifrågasatte delar av offentlighetsprincipen. Han sade bland annat att vem som helst enkelt kan få fram uppgifter om sina grannars ”ekonomi, bakgrund, skolbetyg och hälsotillstånd”.
Nyligen träffade jag den skickliga researchern Victoria Gaunitz, nu på SvT, som tyckte vi skulle göra en rättelse av vårt inslag. När vi refererade Björklunds ståndpunkt, påstod vi nämligen att det går att få fram uppgifter om hälsotillstånd. Victoria påpekar att det t ex för patientjournaler och de flesta andra uppgifter om individers hälsotillstånd gäller mycket stark sekretess.
Vi har frågat Jan Björklund vad han grundar sina uppgifter på och hans pressekreterare Anna Neumann förklarar att det självklart är stark sekretess på journaler, men att i de individuella utvecklingsplanerna som numera ska finnas för varje elev, så kan hälsotillstånd ibland nämnas. Och dessa utvecklingsplaner är offentlig handling och normalt inte sekretessbelagda, säger hon. ”Jag vet inte hur vanligt det är med uppgifter om hälsotillstånd i dessa utvecklingsplaner, men det förekommer, och det är illa nog”, säger hon.
Hon kunde inte omedelbart ge några andra exempel på hur uppgifter om hälsotillstånd kan bli offentliga.
/Lasse

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.