Om Kalla Fakta har ett rejält etiskt problem, så lär ingen tänka mer på det än Uppdrag Granskning. De två programmen är på flera sätt varandras syskon – och samtidigt värsta konkurrenter.
Nils Hanson är chef för Uppdrag Granskning. I Medierna säger han nu att han förvånas över den tillåtande attityd till extraknäck som finns hos konkurrenten – och att han funderar på att skärpa de redan betydligt tuffare reglerna hos SVT-redaktionen.
– Det här är ju en soppa utan like – den fråga jag ställer mig nu är hur vi ska förhindra att något liknande inträffar här. Som jag ser det måste vi jobba på två punkter: Ha väldigt tydliga riktlinjer för hur medarbetare ska jobba på redaktionen, ett dokument medarbetarna ska gå igenom och helst skriva under rent bokstavligen. Ingen ska kunna säga att det hade jag ingen aning om att det finns sådana regler. Och sedan utifrån det en ständigt pågående diskussion om etiska spörsmål. Vecka efter vecka. Säsong efter säsong, säger Nils Hanson.
Du talade tidigare om ett kontrakt – tänker ni införa något sådant?
– Ja, varje säsong inleds med att vi har en genomgång framförallt med de nya medarbetarna i projektet där vi går igenom vad som gäller och därmed så får ju medarbetarna ge sitt samtycke till detta och därmed så tecknar vi ju ett kontrakt. Men det kan tänkas att vi ska utveckla det ett steg till och helt enkelt göra ett skriftligt avtal med medarbetarna.
Hör hela programmet här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.