Det var den 10 april i år som SVT sände reportaget om ”Louise” – en flicka som i flera års tid tvingats bo ensam med sin pappa – en psykiskt sjuk och våldsam missbrukare. Socialtjänsten ingrep inte för att hjälpa henne, trots att dom gång på gång fick signaler om att det inte stod rätt till, och under tiden utsattes hon för grova övergrepp av pappan. Reportaget fick ett enormt genomslag och ledde till en massiv kritik mot kommunen, bland annat krävde demonstranter socialchefens avgång.
Vetlanda tillsatte själv en fristående utredare för att gå igenom hanteringen av ärendet, och nu i veckan var den utredningen klar: en rapport på 107 sidor där det mesta ansvaret läggs på personalbrist och dålig organisation.
Men ett särskilt kapitel ägnas också åt Uppdrag granskning och, hävdar utredaren Barbro Hindberg, bilden i reportaget stämmer inte. En sannare bild skulle nog inte lett till något ”mediedrev”. Läs rapporten här.

Uppdrag granskning slår tillbaka på punkt efter punkt, och hävdar att det i själva verket är Barbro Hindberg som far med osanning och manipulerar. Läs Uppdrag gransknings svar här.

Det är heller inte första gången utredaren Barbro Hindberg har synpunkter på Janne Josefsson. Det så kallade Oskarshamnsfallet handlar om hur myndigheterna tvångsomhändertog ett barn från två förståndshandikappade föräldrar, och fallet uppmärksammades av Uppdrag granskning 2002. Barbro Hindberg tar återigen upp detta reportage i sin rapport, tillsammans med diverse andra kritiska synpunkter på Janne Josefssons journalistik.

Frågan är varför en utredare tillsatt av kommunen för att titta på vad som gått snett i fallet ”Louise”, ägnar ett helt kapitel åt kritik mot en enskild journalist.

I ”Medierna” idag – lördag – får ni höra Barbro Hindberg och Janne Josefsson om detta. Lyssna gärna!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.