Tidningen Omvärlden, som ges ut av biståndsmyndigheten Sida, är hotad. Sidas informationsanslag har halverats och tidningens framtid diskuteras just nu. Kontrakten med tidningens reportrar har bara förlängts till årsskiftet.
– Våra anslag har minskat med 40 procent. Det får effekter – det är oundvikligt. Vi tittar över ALL informationsverksamhet på Sida, för att se om de stämmer överens med de nya mål vi fått och om de leder till de effekter som vi önskar, säger Christine von Sydow, tillförordnad informationschef på Sida.
Nils Resare, granskande reporter på Omvärlden, konstaterar att det är märkligt att tidningen hotas av nedläggning samtidigt som regeringen så starkt betonar vikten av att granska biståndet.
Omvärlden är inte den första statliga tidningen som under de senaste åren hotats med nedläggning eller utförsäljning. Regeringen anser av princip inte att staten ska ge ut tidningar.
– Jag tror inte att skattebetalarna tänker att pengarna ska gå till att ge ut tidningar som ganska få läser, säger Magnus Kolsjö, kristdemokrat och politiskt sakkunnig i finansdepartementet till Medierna.
Och det har märkts de senaste åren. Socialstyrelsens tidningar Utblick och Hivaktuellt är nedlagda. Naturvårdsverkets Miljöaktuellt är såld till tidningsförlaget IDG. Konsumentverkets Råd och Rön är såld till organisationen Sveriges konsumenter. Arbetarsmiljöverket Arbetarskydd har tagits över av förlaget Talentum, liksom Arbetsmiljöinstitutets Perspektiv. Riksdagens tidning Riksdag och departement var länge nedläggningshotad, men finns nu kvar tills vidare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.