Nu är EU-kommissionens stämning av Sverige för digital-tv-distributören Boxers monopol inlämnad till domstolen. Det bekräftar domstolen och kulturdepartementet för Mediernas redaktion.
Det har länge varit känt att EU-kommissionen avsåg att väcka talan mot Sverige, men det skedde först 13 september. Redan kring årsskiftet beslöt kommissionen att ”utan dröjsmål” lämna in ansökan, men det dröjde alltså nio månader innan det formellt utfördes.
Nu har svenska regeringen en månad på sig att svara, men enligt ämnesråd Lars Marén på kulturdepartementet kommer den tiden sannolikt att utsträckas med en dryg månad.
Målet i EG-domstolen i Luxemburg gäller brott mot EU:s konkurrensdirektiv genom det monopol på ”tjänster för åtkomstkontroll” som företaget Boxer har för all marksänd digital-tv i Sverige.
Så sent som igår (dvs 2 oktober) – innan det blivit allmänt känt att målet lämnats in till EG-domstolen, men efter att regeringskansliet informerats – lade regeringen en proposition till riksdagen som avskaffar detta monopol. Domstolen kan dock fälla Sverige för den tid monopolställningen har varat, om den anser att kommissionens tolkning är korrekt. Om Sverige fälls kan aktörer som anser sig ha missgynnats av monopolet stämma svenska staten inför vanlig svensk domstol för att få skadestånd för konkurrensskadan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.