”Medierna” har tagit grepp på Sveriges största morgontidning, och pratat med medarbetare som tycker att chefredaktören Thorbjörn Larsson är en frånvarande chef som skapar osäkerhet och oro. Han är osynlig och otydlig, är ett omdöme från flera journalister på DN. De efterlyser en närvarande chefredaktör som inte bara styr genom mellanchefer. Det finns också kritik mot en feg hållning när det gäller granskande reportage, där reportrarna kan känna att de orsakar problem för chefen, snarare än att de möts av entusiasm.
Vi får en exklusiv intervju med Thorbjörn Larsson, som bemöter kritiken från medarbetarna om att han är osynlig.
— En del av dem kanske är blinda. För jag har rätt nära, jag behöver bara gå ut tre meter…
— Jag får leva med att jag inte är tillräckligt synlig för enskilda medarbetare som tycker att chefredaktören ska gå runt och vara lite terapeut. Det är inte jag, säger han.

Men han lovar samtidigt en tydligare tidning och att han själv ska bli tydligare och visa sig mer på redaktionsgolvet.
— Det är möjligt att jag ska göra det, om det är en stark önskan. Men det är en diskussion jag vill föra med redaktionschefen först, om det är jag som ska göra det eller om det är hon som ska göra det.
— Men jag inser också att om det finns det här behovet, så får jag bli en person som går runt lite mer och prata lite mer om enskilda saker med enskilda reportrar.
— Det här är ett sug man har i den här typen av organisationer, det hade man på alla medieföretag där jag jobbat.
— Jag förstår suget. Men omvänt måste också medarbetarna förstå att jag har mycket att göra som är av vikt för att DN:s långsiktiga liv ska bli så bra som möjligt.

Han håller också med om att styrningen av tidningen idag är för hierarkisk, och han avslöjar planer på ändringar i organisationen.
— I princip menar jag också att vi har för många led i organisationen.
Kan du utveckla det?
— Nej, jag skulle vilja utveckla det internt innan jag gör det i radion. Men vi tittar på organisationen hela tiden.
— Jag tror det är viktigt att vi inte har en person som går runt och anser sig vara den vet och kan allt och är symbolen för det genom att vara chefredaktör med stort ”C”.

På frågan om DN är en tydlig tidning, svarar han:
— Ja, den är tydligare. Men den kan bli ännu tydligare och ska bli ännu tydligare, om du menar att den ska bli lättare att läsa. Det ska bli lite kortare texter. Vi vet ungefär hur länge läsarna läser sin tidning. Det ska vara ett smörgåsbord, där man inte läser allt men man ska ha tillgång till allt.

Hör reportaget från DN-huset och intervjun med Thorbjörn Larsson här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.