Samtidigt som kritiken växer mot regeringens ”tysta diplomati”, senast med ett upprop från 30 chefredaktörer idag, så lägger UD locket på när det gäller hur man arbetar med att få den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak fri.

Det är alltså mycket svårt att säga hur den tysta diplomatin hittills fungerat, annat än att den inte lyckats få Dawit Isaak fri – ännu.

Vi på ”Medierna” begärde redan i våras att få se dokumentationen i fallet under det senaste året, för att se vad regeringen egentligen gör, men i veckan fick vi blankt nej, ända upp på regeringsnivå.

Inte minsta stavelse i dom dokument vi vill ta del av har lämnats ut – vilket är mycket ovanligt och i det här fallet en ny hållning.

Motiveringen är att det skulle kunna skada förhållandet till Eritrea, och det är, enligt källor i regeringskansliet, inte helt orimligt att dra slutsatsen att det framförallt är den eritreanska regeringen som vill lägga locket på.

Att inte avslöja information som kan skada arbetet med att få hem Dawit Isaak är ju lätt att förstå – men det gör det också svårt att värdera regeringens arbete.

Lyssna på senaste ”Medierna” här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.