Frilansjournalisterna Mikael Funke och Marcus Hansson är i Mexiko för att göra reportage för flera uppdragsgivare, bland annat Medierna. Det är lite ironiskt att ämnet är just journalisters utsatthet i ett brottsdrabbat område. För vi fick nyligen mejl från två ganska förtvivlade journalister som inte kunde leverera det de planerat. De hade nämligen blivit rånade på all utrustning – och med den allt inspelat material.
I första mejlet lät de rätt uppgivna, men i morse landade ett mer kamplystet mejl – de gör ett annat jobb vi talat om.

Så här berättar Mikael Funke själv om rånet, på ett tangentbord utan svenska tecken:

”Jag satt och redigerade medierna-reportaget och Marcus kom tillbaka fran en intervju. Vi satte oss utanfor hotellrummet och drack kaffe. Diskuterade. Samtidigt kommer tva man som sager att de vill hyra ett rum sa de blir inslappta genom den stora gallergrinden som skydda mot ranare. Mannen kommer in pa garden dar vi sitter, i narheten av receptionen. Drar upp en pistol och gor en mantelrosrelse. Forst tankte jag att det var sakerhetsvakter eller poliser som ville forhora oss, vad vi gjorde reportage om, men sen forstod jag vad det handlade om. Tydligen hade de redan fragat och hotat receptionisterna i vilket rum vi bodde i utan att vi forstatt nagonting. Alltsa visste de att vi bodde dar och antagligen att vi hade alla utrustning vi hade. Vi tror i efterhand att nagon pa hotellet tipsat.
Mannen med pistolen ber oss att titta ner i marken. Vilket vi gor, han gar oroligt runt, medan vi hor den andre mannen plocka ihop alla vara grejer i rummet. Fem minuter senare ar de borta. Receptionisterna grater. Och vi forsoker val pa nagot satt intala oss sjalva att det ar tur att vi lever…”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.