Efter förra notisen, om de tre fallen av hotade och dödade journalister, känns det lite bättre att uppmärksamma ett fall där en journalist friats från fångenskap – även om det är ett ovanligt obehagligt fall av övergrepp.
Det handlar om ryssen Andrei Novikov som sedan i februari i år suttit inspärrad på ett ryskt mentalsjukhus. Han greps 5 december 2006 anklagad för att ha ”offentligt uppmanat till grundlagsändring med hjälp av våld”. Novikov, som medarbetat i många ryska tidningar men nu främst är knuten till den tjetjenska exilregeringens nyhetstjänst på Internet, dömdes dock inte för det påstådda brottet, utan spärrades in på mentalsjukhus med diagnoserna ”antisocialt beteende” och ”missanpassning”.
En domstol beslöt 6 december att han skulle frisläppas. Enligt uppgift till Reportrar utan gränser, som rapporterat om fallet, hade tidigare en speciell kommission konstaterat att det inte fanns skäl att hålla honom inlåst på psykiatriskt sjukhus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.