En snabbtitt i datorn i dag söndag gav nedslående resultat: tre notiser om hotade journalister samma dag.

I Mexiko har ytterligare en journalist dödats. Som vi berättat tidigare i Medierna så är Mexiko världens efter Irak näst farligaste land för journalister. Det är knarkmaffior som dödar journalister som rapporterat om dem. I lördags sköts kriminalreportern Gerado Garcia med 45 skott när han försökte fly från sina mördare på sin motorcykel i staden Uruapan i delstaten Michoacan. Förra året dödades nio journalister i Mexiko.

I Israel hotas tre journalister av åtal sedan de besökt grannländerna Syrien och Libanon i arbetet. Israel är officiellt i krig med de båda länderna och enligt israelisk lag för medborgare inte besöka dem utan särskilt tillstånd. Det är polisen som begärt att åtal ska väckas mot reportrarna, en från dagstidningen Yediot Ahronot (som besökte Syrien i september) och två journalister från kanal 10 (som rest till Libanon).

Från området Somaliland, en del av Somalia som förklarat sig självständig och där fred råder, rapporterar Amnesty att 24 journalister från Somalia hotas av utvisning till sitt krigshärjade hemland. Den 4 december fick de enligt Amnesty besked av Somalilands polischef att deras närvaro var en fara för den nationella säkerheten i Somaliland eftersom de skriver artiklar mot ”våra etiopiska vänner”. Amnesty anser att deras säkerhet skulle vara hotad om de avvisades tillbaka till Somalia, där de hotats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.