Mer än tre gånger så stor andel kvinnor som arbetar på SvT:s Uppdrag Granskning anser att de missgynnas på grund av sitt kön jämfört med kvinnor på SvT i allmänhet. Det visar en intern enkät som Medierna fått uppgifter ur.

Enkäten – där sammanlagt 1 908 SVT-medarbetare svarade – gjordes i maj i år, men blir allmänt känd först nu. Den gjordes en och en halv månad efter att stark kritik riktats mot klimatet för kvinnor på Uppdrag Granskning i en artikel i Grävande journalisters tidning Scoop och i Medierna.

På frågan ”Uppfattar män och kvinnor att de har samma arbetsvillkor” så svarar bara 14 procent av de kvinnliga medarbetarna på Uppdrag Granskning ja. Men bland SVT:s kvinnliga medarbetare i allmänhet är det 52 procent som svarar ja på samma fråga.

På Uppdrag granskning svarar bara 21 procent av kvinnorna att ingen diskrimineras på grund av sitt kön medan det bland samtliga kvinnliga medarbetare på SVT är 66 procent som ger samma svar.

I Medierna på lördag intervjuas Uppdrag Gransknings chef Nils Hansson som konstaterar att SvT och hans redaktion har vidtagit en rad åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat har det hållits en seminariedag.
Andra anställda säger till Medierna att situationen egentligen inte förbättrats – bland annat är det mer mansdominerat i ledningsgruppen än tidigare.
Men Nils Hansson avslutar ändå med att säga att han anser att diskussionen är det bästa som hänt Uppdrag Granskning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.