Medienyheter i korthet

Sverige utmanar EU om barnreklamen

Som Medierna berättade före jul så strider sannolikt det svenska förbudet mot tv-reklam riktad till barn mot EUs lagstiftning. Konsumentminister Nyamko Sabuni säger nu till Göteborgsposten att Sverige inte viker sig. Hon räknar med att dras inför EG-domstolen, men säger att ”vi är redo att ta den fajten”.

Fler döda journalister än någonsin

Aldrig nånsin har så många journalister dödats i ett land under ett år som i Irak 2007. Förra året dödades 86 journalister, hälften av dem i Irak, visar organisationen Reportrar utan gränsers sammanställning.

Produktplacering i SvT-såpa

Så har otillåten produktplacering smugit sig in i Sveriges Televisions dokusåpa Stjärnorna på slottet. Stjärnorna åkte i flitigt exponerade bilar av ett visst märke. På SvT är man upprörd och hävdar att produktionsbolaget Meter ljugit och sagt att man betalat för bilarna, vilket inte stämmer.

Stockholms Fria-reklam stoppad hos SL

Bolaget Clear Channel, som svarar för reklamen i Stockholms tunnelbana, har åter stoppat en av den lilla radikala tidningen Stockholms Fria Tidnings annonser. Den stoppade affischen visar en bild av griskroppar på rad under rubriken Likdelar eller Livsmedel.

Sarkozy vill ha franskt, reklamfritt BBC

Den franske presidenten Nicholas Sarkozy föreslog i veckan att reklamen skulle tas bort ur de franska public service-kanalerna. Han vill förändra och renodla public service, som i Frankrike haft en historia av politisk styrning, och framhöll brittiska BBC som ett föredöme.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.