Justitiekanslern har nu bestämt att titta särskilt noga på hur hot mot journalister hanteras i rättsapparaten. Det gäller frågan, som vi på ”Medierna” ställde per e-post den 28 februari, om huruvida åklagarna verkligen använder den strängast möjliga brottsrubriceringen. Brott mot journalister kan nämligen bedömas som ”brott mot medborgerlig frihet”, som har en strängare straffskala, än det vanliga ”olaga hot”.

Vi tog upp frågan i senaste programmet och skickade i samband med det en förfrågan till JK (28/2-08):

”Eftersom JK har ett särskilt uppdrag att vaka över tryck- och yttrandefriheten så kan det väl vara av intresse att ha en tydlig bild av problemen i samband med att det fria ordet inskränks genom hot mot journalister, även om det inte skulle röra sig om tryckfrihetsbrott. Om det då finns en misstanke om att landets åklagare använder sig av brottsrubriceringen ”olaga hot” istället för det allvarligare ”brott mot medborgerlig frihet”, så borde det vara något som JK kunde titta närmare på och uttala sig om. Hur ser JK på detta? Kommer JK vidta någon granskning med detta perspektiv på frågan?”

Igår, tisdag, så kom svaret. JK anser att det är viktigt att åklagarna verkligen utnyttjar den strängare brottsrubriceringen ”brott mot medborgerlig frihet” när detta är möjligt, istället för brottet ”olaga hot”. Därför kommer JK nu hålla ett särskilt öga på vilken brottsrubricering åklagarna använder. JK vill också gärna ha anmälningar som kan visa att man inte på effektivaste sätt tar tillvara möjligheten att beivra gärningar som utgör ”brott mot medborgerlig frihet”.

Du kan läsa beskedet från JK här, ett brev som gått vidare till Riksåklagaren.

One Comment

Tommyreply
juni 3, 2008 1:31 e m

Testkommentar.

Test.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.