I sommar kommer Tredje Statsmakten att producera ett program som hittills går under namnet Det svåra valet. Det sänds i fyra halvtimmesavsnitt under en vecka i juli, närmare bestämt kl 11.03 20-23 juli i P1.

Programmet tar upp de svåra men ofta osynliga val med livsavgörande konsekvenser som görs i vården och i social verksamhet. Vi tittar på fyra situationer där det förr fanns en klar och tydlig princip – en princip som i dag har suddats till av utvecklingen och skapat extrema val för de inblandade.

Det handlar om dödssjuka som som inte vill fortsätta lida, men där läkarnas etik förbjuder dem att ge den dödshjälp patienterna vill ha – trots att det är tillåtet med så stark smärtlindring att livet förkortas. Det handlar om knarkarna som HIV-smittas, när politiker gjort valet att betrakta gratis rena sprutor som något som främjar knarket snarare än något som hindrar smittspridning. Det handlar om sjukhuset där man gör aborter och räddar för tidigt födda – foster som nått lika långt i sin utveckling. Och det handlar om prioriteringarna i vården, där resurser inte räcker och läkare måste välja – ett val som nästan alltid är osynligt.

Reportrar Amanda Glans och Martin Johnson.

Producenter: Petter Ljunggren och Martin Wicklin.

Programledare: Martin Wicklin.  

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.