Som ni kanske hörde i senaste ”Medierna” (11/8) så har den ryska aktivisten Larisa Arap, som vittande kritiskt om den ryska mentalvården i en tidningsartikel, blivit tvångsomhändertagen och inlagd på en psykiatrisk klinik utanför Murmansk. Det är en hämnd från de lokala myndigheternas sida, hävdar den politiska oppositionen, och drar paralleller till hur kritiker behandlades under sovjeteran. Och organisationer som Reportrar utan gränser och tidningarnas världsorganisation WAN (World Association of Newspapers) har protesterat.

Vi försökte gräva så långt som möjligt i vad som hade hänt, och var Larisa Arap befann sig (lyssna på programmet här), och samma dag som vi gjorde klart programmet så hölls en domstolsförhandling där det skulle avgöras om tvångsvården av Arap skulle fortsätta.

Resultatet av domstolsförhandlingen kan vi berätta om nu, och det är att den oberoende expertkommitté, som träffat och undersökt Larisa Arap, fann att det saknades skäl att tvångsvårda henne. Men att domstolen i Murmansk, senare samma dag, ändå beslutade om fortsatt tvångsvård på obestämd tid.

Larisa Araps familj och oppositionella kolleger anser att domen är lagvidrig och kommer att överklaga.

På ”Medierna” ska vi självklart följa vad som händer med fallet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.