I veckan har det varit en del uppmärksamhet kring en intervju med journalisten Linn Ohlsson. Men nästan ingen har hört den. Ännu.

Intervjun gjordes för en programserie vi gör åt Kaliber i Sveriges Radio. Serien handlar om ökad osäkerhet på arbetsmarknaden. Avsnitt två handlar särskilt om de ofrivilliga företagarna – de personer som går med på att göra jobbet som ensamföretagare istället för att få en anställning.

Ett företag som använder detta – som ibland kallas fastlansar – rätt ofta är Sveriges Radio. I programmet ville vi berätta om journalisten Linn Ohlsson, som jobbade ”på faktura” mot SR Göteborg. Journalistförbundet har stämt SR med krav på att hon ska få en fast tjänst, eftersom förbundet anser att hon i praktiken var anställd. SR håller inte med. Parterna möttes i Arbetsdomstolen i veckan.

Beställarna på Sveriges Radio bestämde att den intervjun inte skulle sändas. Det beslutet nådde tidningen Journalisten som skrev och sedan har det bland annat pratats i Studio Ett i SR om saken. Men själva biten ur programmet har bara vi som gör serien, inklusive exekutive producenten Eskil Larsson, hört.

Men ikväll fredag lät kanalchefen och ansvarige utgivaren Ylva Andersson plötsligt fråga oss om hon fick publicera programbiten på den blogg hon stod i begrepp att starta.  Men då verkar det väl enklare att vi lägger ut den själva så kan hon länka hit?

Så här kommer alltså inslaget som inte kommer sändas i Kaliber. Det är ett första utkast, inga färdigslipade formuleringar eller så – men håll till godo:

Den osända Linn-intervjun by tredje

Reportrar i inslaget är Love Bergström och Frida Johanson. Det publiceras med tillstånd av Kalibers exekutive producent och alla andra inblandade.

7 Comments

toljowreply
januari 20, 2012 7:50 e m

Starkt!
Såväl av Er som av redaktionen på Kaliber och av Ylva Andersson.
Få vågar gå emot SR när de hittar på dumheter!

Erik Engrenreply
januari 21, 2012 11:46 f m

Får man som egenföretagare endast ha en enda kund? Säger inte Skatteverket att då är det fråga om en anställning? Har reglerna ändrats eller minns jag fel?

Veckans måsteläsning tredje veckan i januarireply
januari 22, 2012 2:52 e m

[…] Kaliber i Sveriges Radio har granskat arbetsmarknaden. Förra söndagen sändes programmet om hur nya villkor drabbar arbetstagare med osäkra anställningar. Det är vikarier, visstidsanställda, projektanställda och olika frilanslösningar som skapar otrygghet hos många i jämförelse med att ha en trygg tillsvidareanställning. I samband med Kalibers reportage stoppades en intervju med Linn Ohlsson, vars anställning vid SR just nu är föremål för arbetsdomstolen. Medierna i P1 tog upp fallet, och lät en utomstående person – Bo Holmström – vara reporter. Här kan du lyssna på intervjun som stoppades. […]

Länkar från vecka 3 // Anna Norbergreply
januari 23, 2012 7:23 e m

[…] Här är den osända Linn-intervjun […]

Ramona Franssonreply
februari 28, 2012 2:35 e m

Hej!

Jag har tagit upp detta på min blogg idag och allt handlade egentligen om att jag ville veta varför programledarna skulle bytas ut på Karlavagnen på SR P4. Är verkligen SR och SVT längre en public servicekanal? Inte som jag ser det! Men vem ska protestera och hur?
Behandlingen av dels Sven Wollter som inte fick säga vad han ville ( som om inte alla vet att han är KPML:r:are) och vi älskar honom för den skådis och person han är och dels nu detta Linn Ohlsson. Vet SR och SVT hur ordet human personalpolitik stavas?
Mvh
Ramona Fransson

Anders Ivarssonreply
oktober 28, 2012 4:07 e m

Bra och underhållande program om Ehnbom-affären, avslöjande!!

hälsn Anders (pensionerad skollärare).

Lennart Kriisa » Arkiv » HR-avdelningen som gav uppreply
januari 17, 2013 3:16 e m

[…] Den stoppade intervjun går att lyssna på här. […]

Lämna ett svar