Den här veckan har vi dykt ner i domen mot journalisten Niklas Svensson, där får ni höra hur det låter när en lagman drar sig ur en intervju i sista stund. Åsså har vi besökt public service-radion i New York som till skillnad från svensk public service tycks bada i pengar. Ni får också möta den mångfaldigt prisbelönte grävreportern Nuri Kino i Södertälje.

I Medierna på lördag:

Domen i dataintrångsskandalen – en katastrof för journalistiken?

P1 lördag 5/5 kl 11.03, repris måndag 20.03 och tisdag 23.30

Förre Expressenreportern Niklas Svensson dömdes i förra veckan i den så kallade dataintrångsskandalen. Han får betala böter för att ha loggat in på socialdemokraternas datanätverk, SAP-net, efter att ha fått inloggningsuppgifter av en källa. Själv erkände Niklas Svensson brott, och ville inte göra någon stor principfråga av åtalet för dataintrång. Men andra, bland dem tryckfrihetsexperten Anders R Olsson, hävdar att fallet är en journalistisk katastrof och att en ”vansinnig ordning nu cementeras”. Den viktiga anskaffarfriheten hotas nämligen, enligt Anders R Olsson, av begreppet ”dataintrång”, som skrevs in i brottsbalken på 90-talet. Anskaffarfriheten är en
viktig del av tryckfrihetsförordningen som gör det möjligt för
journalister att skaffa information för att publicera. Men i Niklas Svenssons fall har alltså en domstol sagt att han begick ett brott när han loggade in och sökte information, medan det enligt Olsson bara var hans journalistiska plikt. Är lagen ett hot mot journalistiken? Vart går gränsen för journalisters möjlighet att skaffa fram intressanta uppgifter?

Det kanske är snåla tider för Sveriges Radio. Men för motsvarigheten National Public Radio i USA går det strålande. NPR fick en jättegåva av änkan till Mc Donalds grundare – 200 miljoner dollar. Det är dubbelt så mycket pengar som hela NPRs budget för ett helt år. I New York flyttar NPR in i snygga, rymliga lokaler mitt i hippa Soho och samtidigt anställer man mer folk. Är NPR på uppgång i USA? Hur mycket betyder pengarna?

Och så träffar vi Nuri Kino, en nyhetsfabrik på två ben. Senast aktuell med avslöjanden om märkliga metoder i jakten på sjukskrivna, men ofta med ett fokus på kristna assyriers situation runt om i världen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.