– Jag är nästan beredd att förlåta honom, det här är så jävla bra.
Så säger författaren och musikern Henrik Wallgren till ”Medierna”, när han för första gången ser Seinfelds ”Bee Movie”, som han och några andra svenska filmskapare anser att de kommit med idén till.

När Jerry Seinfeld damp ner i Sverige på sin PR-turné för storfilmen ”Bee Movie” så kommenterade han anklagelserna om idéstöld, apropå den grupp svenskar som presenterat en snarlik filmidé redan 2002.
– Jag måste verkligen försöka hålla mig för skratt. Jag vet att de menar allvar och antagligen känner sig bestulna på något sätt, men i dag var första gången jag såg bilderna av deras bin. De var roliga, sa Jerry Seinfeld till TT-Spektra.
Han fortsatte med ett skratt:
– Jag skulle tro att alla sätter ränder på bin. Så ja, det finns en definitiv likhet.

Det var för drygt fem år sedan som svenskarna lade fram sin idé ”Beebylon” för Steven Spielbergs bolag Dreamworks, en animerad film om bin som undersöker livet utanför kupan. De får nej. Men bara något år senare får de höra att Dreamworks ska göra filmen ”Bee Movie”, om just talande bin som utforskar världen.
– Det är uppenbart att Dreamworks utvecklade Seinfelds manus efter att vi presenterat idén, säger Emil Marczak, en av svenskarna bakom ”Beebylon”, till TT-Spektra.
Svenskarna planerar nu en stämning mot jätten Dreamworks och amerikanska advokater är inkopplade.

När ”Medierna” träffar Henrik Wallgren kommenterar och jämför han deras egen idé och filmen ”Bee Movie”, i samband med att han för första gången ser filmen.
– Vad jag inte kan förstå är att Dreamworks vågar lägga sig så nära vår idé.
– Det är totalt osannolikt att de inte tagit vår idé, säger han.

Men han mjuknar något medan han ser på Seinfelds film:
– Det här är bra, alltså. Jag älskar Jerrys humor. Rent objektivt kunde det inte hänt något bättre än att han ”hottade” upp vårt koncept. Han har så sjuk ”timing”, så sjuk humor. Det här är riktigt bra, men det är riktigt likt vår idé, säger Henrik Wallgren och skrattar.
– Vi skapade fröet och Jerry Seinfeld har planterat det i god jord och vattnat det och nu blir det en blomma. Men ingen har betalat oss för fröet, det är stulet, säger han.

Gå in och lyssna på ”Medierna” från den 24 november, här. Vi har också lagt ut bilder så att ni själva kan jämföra Henrik Wallgrens idé med Seinfelds ”Bee Movie”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.